EPS80 homlokzati szigetelés


 EPS 80  Homlokzati   polisztirol                                      

 5cm 1250 Ft/m2

 10cm 2500 Ft/m2

 

XPS Lábazati Szigetelés

Lábazati szigetelés  

533Ft  cm/m2

 

XPS 2cm 1066Ft    cm/m2 800Ft/lap

 

XPS 3cm 1600Ft cm/m2 1200Ft/lap

EPS100 Lépésálló szigetelés

  5cm  1425 Ft/m2

 10cm 2850 Ft/m2

 

Homlokzati szigetelés alaprendszer

Az expandált polisztirol gyártása során az anyag celláiba zárják be a levegőt. Ez a legolcsóbb homlokzati hőszigetelő anyag. A kőzetgyapot és az üveggyapot a rostokon megkötött levegővel hőszigetel. Ez utóbbi szálas hőszigetelő anyagok légáteresztő képessége igen jó, magasan a legjobb hangszigetelő és hőszigetelő tulajdonságuk, és nem utolsósorban a kiváló tűzállóság. A szálas hőszigetelő anyagok között az üveggyapot a legkeresettebb árucikk. Kiváló tulajdonsága, hogy könnyű, kiválóan alakítható, nem terheli a szigetelendő felület. Éppen ezért belső, elsősorban tetőtéri szigeteléskor ez a leggyakrabban használt anyag.

Gyakran alkalmazott szigetelőanyag az extrudált polisztirol (XPS) is. Az expandált (EPS) változattal ellentétben zárt cellás, így rendkívül csekély a vízfelvétele (0,2–1,0 V/V%). Ennek megfelelően főleg a víznek kitett helyeken alkalmazzák, lábazaton, fordított rétegrendű lapostetőn, zöldtetőn, stb. A kétféle kialakítású anyag könnyebb megkülönböztetése végett az EPS-t mindig fehér, az XPS-t pedig ettől eltérő (például halványkék) színben gyártják.4

A poliuretán hab két folyékony komponens reakciója révén kialakuló műanyag hab. Széles körben alkalmazzák az építőiparban, például szendvicspanelek hőszigetelő rétegeként, nyílászáró tokok illesztésénél, illetve újabban magában az ablakszárnyban is. Magyarországon napjainkban kezd elterjedni a szórt poliuretán habbal történő szigetelés. A hőszigetelő anyagot folyékony halmazállapotban juttatják ki a szigetelendő felületre, ahol az habot képez és minden üreget kitöltve illesztésmentes hőszigetelő réteget hoz létre. A habot két komponens helyszínen történő összekeverésével állítják elő. Vastagsága 2-3 centimétertől 10-12 centiméterig terjedhet. Kétféle habtípus létezik, a zárt cellás és a nyitott cellás. A kifejlődött zárt cellás hab légzáró és vízzáró, valamint lépésálló, a nyitott cellás ezzel szemben nem.

A grafitos polisztirol lemezek anyaguknak köszönhetően lényegesen alacsonyabb hővezető képességgel rendelkeznek, mint a hagyományos hőszigetelő lemezek. Előnye, hogy átlagosan 0,031-es hőátadású szigetelőképességgel rendelkezik, vagyis a gyakorlatban ugyanolyan hatású szigetelés létrehozásához kisebb vastagság is elég a fehér hagyományos polisztirol szigetelő lapokhoz képest.

A fagyapot lemezek gyártása során faforgács szálakat cementkötéssel kapcsolnak egymáshoz. Hőszigetelő képessége körülbelül fele-harmada az ásványi szálas anyagokénak, ám jól vakolható felületet képez. Emiatt sokszor nem önmagában, hanem polisztirol lapok vértezeteként alkalmazzák.

A megfelelő hőszigetelés kiválasztásánál több tényezőt is figyelembe kell venni a lehető legnagyobb energia-megtakarítás érdekében.

Páradiffúziós ellenállás: minél kisebb az ellenállás, azaz minél nagyobb egy anyag páraáteresztő képessége, annál jobb. Ha a szigetelés nem engedi át a párát, az épületen belül a páratartalom megnő, ekkor pedig már kisebb hőhidak kialakulásakor is lecsapódik a nedvesség a hidegebb felületeken.

Vízfelvevő képesség: A szigetelőanyag vízfelvevő képességének a lehető legminimálisabbnak kell lennie, mivel a nedvesség magában az anyagban és a falakban, padlóban is komoly szerkezeti károkat okozhat.

Nyomószilárdság: A szigetelésnek a homlokzat és a lábazat esetében is sokszor nagy és folyamatos terhelésnek kell ellenállnia. Amennyiben a szigetelés nyomószilárdsága nem elég magas, hosszútávon az anyag deformálódhat, mechanikai tulajdonságai romlanak. Ez vezethet ahhoz, hogy az illesztéseknél rések jönnek létre, így hőhidak jelennek meg, de akár komolyabb szerkezeti károkat is előidézhet.

Tűzállóság: Fontos szempont, hogy a szigetelőanyag tűzálló legyen, ellenkező esetben beépítése komoly tűzbiztonsági kockázatot jelenthet. A modern szigetelőanyagok többsége önoltó, azaz amennyiben nincs kitéve folyamatos nyílt lángnak, magától nem ég.

Időtállóság: Fontos, hogy a kiválasztott anyag tulajdonságai hosszú távon se változzanak számottevően. Nem csak az elöregedésnek, de az időjárási tényezőknek is ellen kell ezért állnia, így például a szélsőséges hőmérsékleti ingadozásoknak, illetve a növényi és állati kártevőknek is.

Egészségbarátság: Bizonyos szigetelőanyagok hosszú távon károsak lehetnek az épületben élők egészségére, ezért fontos tudni, hogy milyen anyagokból és milyen módszerrel készítették a szigetelést.

Felületkövetés, réskitöltés és toldások: minél több toldás és rés keletkezik a szigetelt felületen, annál nagyobb az esély újabb hőhidak kialakulására illetve nedvesség bejutására a szigetelőanyagok közé, ami szintén csökkenti a hőszigetelés hatékonyságát. Ebből a szempontból a toldásmentesen felvihető anyagok a legideálisabbak.

Polisztirollapos homlokzati szigetelő rendszer fedőréteg azaz díszvakolat vagy homlokzat festék nélkül. A termékkínálatában szereplő hőszigetelő rendszer vakolat nélküli összetevői:

 

 

1. Polisztirol hablemez EPS 80-as

2. Hőszigetelő lap ragasztó 5kg/m2

3. Üvegszövet háló 145g (vakolat erősítő üvegszövet)

 

    Külön választható kiegészítők a hőszigetelő alaprendszerekhez.

 

1. Lábazati kezdőprofil

2. Hálós él védő PVC

3. Szigetelést rögzítő dűbel

 

 

2cm  1070Ft/m2

 

5cm  1820Ft/m2

 

6cm   2070Ft/m2

 

7cm   2320Ft/m2

 

8cm    2570Ft/m2

 

10cm  3070Ft/m2

 

12cm  3570Ft/m2

 

15cm  4320Ft/m2