EPS80 homlokzati szigetelés


 EPS 80  Homlokzati   polisztirol                                      

 5cm 1250 Ft/m2

 10cm 2500 Ft/m2

 

XPS Lábazati Szigetelés

Lábazati szigetelés  

533Ft  cm/m2

 

XPS 2cm 1066Ft    cm/m2 800Ft/lap

 

XPS 3cm 1600Ft cm/m2 1200Ft/lap

EPS100 Lépésálló szigetelés

  5cm  1425 Ft/m2

 10cm 2850 Ft/m2

 

Hírek Információk

 

Tudja Ön mennyit fogyaszt a lakása?

Napról napra egyre többet lehet arról, hallani, miszerint hamarosan kötelező lesz minden ingatlan vonatkozásában, az úgynevezett energetikai tanúsítvány készítése.

A szigetelesuzlet.hu körbejárta a témát, hogy pontosan mit is jelent ez az ingatlan tulajdonosok, kivitelezők számra, továbbá milyen kötelezettséget, milyen előnyt és legfőképpen milyen költséget jelent mindez számunkra.

 

 

Az Európai Uniós direktívája, valamint a 176/2008. (VI. 30.) Kormány rendelet alapján 2009. január 1-jétől kötelező lesz minden új épület esetén az energia tanúsítvány készítése, 2012 január elsejétől pedig, a már meglévő épületekre is két esetben:

-          Az ingatlan eladása – értékesítése, illetve, annak 1 évnél hosszab távra törtnő bérbeadása esetén

-          Energiakorszerűsítési pályázat, Zöld beruházások, szigetelés támogatás, szigetelés pályázat, nyílászáró pályázat, megújuló energia pályázat igénybevétele esetén.

Ma már a háztartási gépek mindegyikén fel van tüntetve,hogy milyen energia kategóriába tartozik és ezt egy-egy háztartási gép vásárlásakor láthatjuk is a megvásárolni kívánt terméken.

Az ingatlanok energia tanúsítványait, gyakorlatilag a háztartási gépek energia tanúsítványainak analógiájára kell elképzelni.

Az 1994 forgalmazott termékek jelentős része rossz hatékonyságú volt az áruházakban, de a vásárlók nem tudták eldönteni, hogy melyik milyen energia hatékonysággal rendelkezik, hiszen ez sehol nem volt feltüntetve, így gyakorlatilag nem tudtuk milyen terméket vásárolunk.

Amióta azonban a háztartási gépeken fel van tüntetve, hogy milyen energia kategóriába tartozik, a vásárlók pontosan el tudják dönteni, hogy mit szeretnének vásárolni. Az A, vagy A+ energia kategóriás termékek, használatuk, üzemeltetésük során, valós és jelentős költség megtakarítást eredményeznek a havi gáz, villan számlák befizetésekor.

ma már szinte mindenki A – A+ kategóriás termékeket vásárol és a boltokban sem lehet már látni alacsony kategóriás, vagyis nagy energia igényű gépeket, mert a piac is elmozdult az energiatakarékos gépek irányába.

A magas energia árak miatt, egyre többször kerül napirendre minden télen a magas gáz – és villanyszámla, a rossz, vagy nem megfelelő szigetelés, stb. témakörök, ennek ellenére a legtöbb esetben, még nem látják pontosan, hogy a lakások – házak esetében is pontosan meghatározható, hogy az adott ingatlan, milyen energia kategóriában tartozik, mennyi is annak a fogyasztása.

Az energetikai tanúsítvány – mint például egy mosógépen lévő jelzés esetében is - a vásárló érdekeit hivatott szolgálni annak érdekében, hogy megbízhatóan és pontosan informálja a vásárlót az ingatlan energia fogyasztásának állapotáról, kategóriai besorolásáról.

Az energia tanusítványok esetén, az A+ a legjobb, az I kategória pedig a már nem elfogadhatót-értéket jelöli. Fontos tudni, hogy az energetikai tanúsítványokat kiállító szakértő nem csak megállapítja az aktuális energia besorolását az épületnek, hanem nem megfelelő érték esetén, javaslatot is tesznek annak hatékonyabbá tételre.

 

Az energetikai tanúsítványban szereplő energetikai besorolást, az alábbi főbb tényezők mentén állapítják meg a szakértők.

-          Megújuló energiaforrások használata (pl. napkollektor, hőszivattyú) pozitívan befolyásolja az ET végeredményét.

-          Szigetelés

-          Nyílászárók minősége

-          Fűtési rendszer hatékonysága

A megújuló energia alkalmazása előtt fontos tudni, hogy elsősorban az elavult rendszerek kiváltása esetén lehet elérni jelentős eredményeket és megtakarításokat. A megújuló energia sem üzemeltethető gazdaságosan akkor, ha huzatos a lakásunk, vagy esetleg elavult fűtési berendezések használunk, vagy elszökik a meleg a falakon keresztül.

Hogyan készül az energetikai tanúsítvány?

Az energia tanusítvány elkészítésének első lépése, hogy a helyszínen felmérik az adott épület – áz – lakás részletes, geometriai paramétereit. Ennek keretében az épület külső határoló elemei kerülnek meghatározásra, azok pontos méreteivel és anyagaival együtt, ugyanis ezek ismeretében határozhatóak meg a külső határoló szerkezetek hő átbocsájtási tényezői. Ezen felmérés keretében kerül kiszámításra, az épület fajlagos hőveszteség tényezőit és valamennyi releváns energetikai jellemzőjét. A helyszíni felmérés keretében, kiszámolják a fűtés és melegvíz-ellátás fajlagos primer energiaigényét. legvégül pedig, a számított értékekből és adatokból meghatározásra kerül, az energetikai minőség szerinti besorolást.

Tapasztalataink szerint, jelenleg csak azok készítenek energia tanzsítványt akik pályázaton vesznek részt, mert oda szükséges, annak ellenére, hogy a magyar házak - lakások energetikai állapota nagyon rossz, ráadásul, a nyugat-európai átlaghoz mérve, holott az energia tanusítvány többek között megtudná mutatni a régi építésű társasházak és családi házak tulajdonosainak, hogy az épületüknek mekkora az energiafogyasztása, a fűtés, a meleg víz, és az elektromos áram felhasználásának terén.

Sajnos elmondható, hogy miközben egy autó vásárlásakor, alapvető kérdés annak fogyasztása, az ingatlan tulajdonosokat, valamiért nem érdekli és nem befolyásolja a vásárlási döntés során, az épület energia fogyasztása.

Mennyibe kerül az energia Tanúsítvány?

Az Energetikai Tanúsítvány elkészítésének költsége tekintetében, ma már elmondható, hogy kialakult egy elfogadott és általánosnak mondható összeg egy tanúsítvány kiállítására, ami, egy 60 nm-es lakásra vetítve 40 ezer forint és ebben már benne van a pályázatírás és kapcsolódó segítségnyújtás is, ami egyfajta csomagár-ként is tekinthető a piacon.

A szigetelesuzlet.hu SZIGETELÉS ÉS ENERGETIKAI PÁLYÁZAT elkészítése, illetve az energetikai tanúsítvány elkészítése tekintetében is áll kedves vásárlói rendelkezésére.

Összefoglalásként a három fő okot lát, amiért érdemes energia a háztartási gépek mintájára, lakásunkra is készíteni.

  1. A pénztárcánk miatt, hiszen nem mindegy, hogy mekkora a gáz – villanyszámlánk havonta és attól, hogy szép egy ház, még nem fogjuk tudni, mekkora a fogyasztása.
  2. Az állam és az EU által kiírt energiakorszerűsítési pályázatokon, csak ennek megléte esetén lehet pályázni.

Környezetünk védelme, jelenleg ugyanis a teljes széndioxid kibocsájtás jelentős részét(körülbelül 40%) az épületek fűtésére használjuk fel és ennek csökkentése az EU egyik legfőbb célkitűzése.

 

Amennyiben szeretne többet tudni az ENERGETIKAI TANUSÍTVÁNY és ENERGETIKAI PÁLYÁZATI lehetőségekről, kérjük vegye fel velünk a kapcsolatot!